Search

Vurder refinansiering hvis du skylder mye på ulike kredittkort

Når småbeløpene blir mange og totalen uoversiktlig, kan det være gunstig å se på mulighet for å refinansiere. Det kan også være mulig å søke om finansiering av alle smålån under ett større, ved kredittkortavtaler. I denne artikkelen gir vi nyttig informasjon om refinansiering av kredittgjeld.

Lån uten sikkerhet

Dersom du har flere ulike kredittkort, kan det være lett å miste oversikten over egen økonomi. Samtidig finnes det muligheter for både smålån og handlekort på butikker. Betalingskreditt på butikken kan være en betalingsutsettelse, eller oppdeling av kjøpesummen. Alt dette kalles usikrede lån.

Fordeler ved å refinansiere

Å refinansiere betyr at du samler alle dine smålån, kredittkortgjeld og butikkreditter i et nytt og større lån. De fleste smålån har rimelig høy rente. I tillegg kommer gebyrer og administrasjonskostnader. Ved å samle flere lån, vil renten trolig bli lavere. Slik får du også kun ett månedsgebyr.

Med lavere månedlige kostnader, er det mulig å spare penger på å flytte gjeld til et samlet lån. Ved å få kun én faktura per måned, vil også oversikten over egen økonomi bli bedre. Slik er det enklere å ha kontroll.

Et samlet lån vil kunne bidra til at du raskere blir gjeldfri, enn om du hadde beholdt de mange kredittkortlånene. Nedbetalingen går raskere når betalingen går til én bank. Du får også slik lavere rentekostnader totalt. I tillegg vil du kun betale ett månedlig gebyr.

Fremgangsmåte ved refinansiering

Refinansiering behøver ikke bare omhandle privatpersoners økonomi. Også store bedrifter kan behøve å starte på nytt, når utgiftene blir for store. Blant annet skrev Finansavisen tidligere i sommer, om selskapet Borr Drilling. Disse fikk en børsoppgang etter å ha forhandlet seg til en refinansiering.

Dersom du som privatperson ønsker å samle alle dine usikrede lån i ett større, er det flere tilbydere på markedet. Det kan synes å være en stor jobb å undersøke tilbudene selv. Etter at finanstjenester som låneagenter og finansagenter ble tilgjengelige, kan hele undersøkelsen avskrives til disse.

Finansagenten fungerer som et bindeledd mellom utlånsbanker, og deg som ønsker å refinansiere. Søknaden kan fylles ut og sendes på nett. Deretter tar finansagenten kontakt med alle relevante bankforbindelser, og sender deg det beste tilbudet. Denne fremgangsmåten vil ofte være tidsbesparende.

  • Både bedrifter og privatpersoner kan refinansiere
  • Sammenligningstjenester kan spare deg for tid og jobb

Ulike kundegrupper

Flere kundegrupper kan være aktuelle i forbindelse med å refinansiere kredittkortlån. En åpenbar kundekategori, er de som sliter med å holde oversikt når lånene blir mange. Kanskje har du mottatt purringer, og latt deg stresse av at den økonomiske situasjonen synes å være ute av kontroll.

Dersom du synes prisen blir for høy på ordinære kredittkort, kan det lønne seg å søke økonomisk hjelp. Det finnes flere banker som tilbyr samling av lån. Den nye renten vil sannsynligvis bli lavere, da lånebeløpet nå blir større. Gebyrene blir dessuten redusert til kun ett i måneden.

Hvis du kjenner på en usikkerhet når det gjelder bruk av flere lånetilbydere, kan du vurdere en ny finansieringsavtale. Slik kan du også få en raskest mulig nedbetaling. Med alt lån samlet på ett sted, vil du oppnå forutsigbarhet. Med lavere rente og gebyrer, blir du raskere kvitt gjelden.

Fordeler og ulemper

Fordeler du kan oppnå ved å refinansiere lån

  • Bedre oversikt og kontroll over egen økonomi
  • Det er mulig å spare penger, med lavere rente og færre gebyrer
  • Lånet kan nedbetales raskere

Ulemper ved å refinansiere lån

  • Som andre usikrede lån, er også dette lånet kostbart
  • Løpetiden kan endre seg
  • Privatøkonomien er eneste sikkerhet for lånet

Vurderingsfaktorer før opptak av lån

Det er ikke utelukkende fordelaktig å refinansiere lån. Selv med de åpenbare fordelene ved dette, finnes det faktorer som må anses som mindre gunstige. Et nytt lån hos en ny bank, er fremdeles et usikret lån. Du er selv personlig ansvarlig for hele lånebeløpet.

Et lån i kategorien forbrukslån vil alltid være rimelig kostbart. Allikevel finnes det ulike lånerenter å vurdere. Ved å benytte låneagent eller finansagent, vil du eliminere de dyreste lånene. Sånn blir du ledet direkte til tilbyderen med best rente for deg. Renter må likevel følges opp.

Selv om du oppnår den laveste og beste renten for din økonomiske situasjon, bør du vite at renter endres fort. Dette betyr at det er en kontinuerlig jobb som må gjøres, for å opprettholde den gode renten. Kanskje det kan være gunstig å refinansiere på nytt etter en tid.

Det praktiske rundt å refinansiere

Det er flere aktører på det norske markedet som tilbyr formidling av samlelån for kredittkortgjeld. Ved å velge den som virker mest tillitsvekkende, kan du enkelt komme i gang med søkeprosessen. Første steg er å fylle ut et elektronisk søknadsskjema. Opplysninger om lånesum og tidligere långivere må oppgis.

Når søknaden er utfylt og sendt inn til finansagenten, vil svaret komme relativt raskt. Dette fordi det norske gjeldsregisteret umiddelbart oppgir informasjon om alle usikrede lån. Finansagenten trenger disse opplysningene for å behandle søknaden. Du får presentert det beste tilbudet, og kan selv velge å takke ja eller nei.

Det er viktig å kjenne til de generelle kriteriene til bankene som tilbyr samling av ulike typer usikrede smålån. Du må ha fylt 23 år på søketidspunktet, og være lignet med inntekt i Norge. Videre er det viktig å ikke ha noen aktive inkassosaker når du søker lån.

Hva du selv kan gjøre ved refinansiering av boliglån

På Finn.no finnes en egen økonomiside, finn økonomi. Der kan du søke om å refinansiere ditt eget boliglån. Skjemaet som skal fylles ut er forholdsvis kort, og lett å forstå. Ved å bruke denne tjenesten har du selv god kontroll på prosessen. Her får du ingen fordyrende mellomledd.

Nødvendige opplysninger om låntaker

I dette skjemaet fyller du ut opplysninger om din bolig, nåværende lån og dine inntekter. Dette gjelder også eventuell medlåntaker. Det kreves at du opplyser om gjeld og faste utgifter, samt ulike personalia om begge låntakere. Dette innebærer fødselsnummer, og eventuelt medlemskap i fagforeninger.

Refinansier for bedre personlig økonomi

Det finnes flere grunner til at du bør vurdere å refinansiere. Enten du ønsker bedre rente på boliglånet, eller samle små kredittkortlån for å spare penger. Slik lånemarkedet er organisert i dag, kan du som forbruker enkelt finne nødvendig informasjon. Dette ved bruk av for eksempel finansagent eller lånekalkulator.

FAQ

Er det trygt å refinansiere?

Ja, det er like trygt som å anskaffe vanlig kredittkort.

Er det dyrere enn kredittkort?

Nei, totalt sett får du lavere utgifter ved å refinansiere.

Kan alle refinansiere?

De fleste som har usikret gjeld kan søke om å refinansiere.

Er det komplisert å søke?

Nei. En finansagent kan samle inn tilbud fra ulike banker.

Tar det lang tid å refinansiere?

Gjeldsregisteret gir banken automatisk tilgang på låneopplysninger. Derfor er saksgangen kort.

Når er det lurt å vurdere refinansiering?

Ved bruk av flere kredittkort med tilhørende renter og gebyrer.